Aanpassing proceduretermijnen RvVb en HHC

Gepubliceerd door flamey op Fri, 27/03/2020 - 17:56

Het decreet over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, het zgn. Nooddecreet, machtigt de Vlaamse Regering om regels uit te werken voor de opschorting, het stuiten of de verlenging van proceduretermijnen of de tijdelijke aanpassing van procedurele of administratieve verplichtingen.

Met een Besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2020, dat onmiddellijke uitwerking heeft, zijn bijzondere regels bepaald voor de proceduretermijnen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en het Handhavingscollege. De voornaamste gevolgen van dit besluit voor het indienen en behandelen van de beroepen bij de RvVb en het HHC zijn de volgende:
 

  • De termijnen om beroep in te stellen bij de RvVb en het HHC die lopen op de datum van inwerkingtreding van het besluit of die aanvangen in de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit tot en met 24 april 2020 worden verlengd met 30 dagen.
     
  • De vervaltermijnen vermeld in het DBRCdecreet en DBRC-procedurebesluit die lopen op de datum van inwerkingtreding van het besluit of die aanvangen in de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit tot en met 24 april 2020 worden verlengd met 30 dagen, met uitzondering van de vervaltermijnen in vorderingen tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid.
     
  • Bij het behandelen van vorderingen tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid wordt het voor de RvVb en de procespartijen vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit tot en met 24 april 2020 mogelijk om een email te gebruiken als betekeningswijze en wordt een afwijkende zittingsregeling voorzien.
     

Voor wat betreft de zittingen van maart en april 2020 verzoekt de DBRC de procespartijen met aandrang om af te zien van de behandeling ter zitting.

De DBRC geeft aan dat de griffies van de RvVb en het HHC tot en met 24 april 2020 geen betekeningen zullen uitvoeren die een vervaltermijn doen aanvangen.

Voor meer informatie, zie het besluit van de Vlaams Regering en de maatregelen van de DBRC.